Európai béreket

Európai béreket – hogy a keményen dolgozó emberek meg tudjanak élni a fizetésükből!

A Demokratikus Koalíció célja egy olyan új, európai modern jóléti állam, amely szociális biztonságot, kiszámíthatóságot és hosszú távú jólétet biztosít, emellett esélyt teremt mindenki számára. Ezekkel párhuzamosan az új jóléti állam ösztönzi a teljesítményt és a vállalkozást, gazdaságilag fenntartható és kíméli a környezetet. Nem egyszerűen adóztat és eloszt, hanem érdekeltté teszi Magyarország állampolgárait a közös gazdasági és társadalmi fejlődésben. A Demokratikus Koalíció által megteremtett jóléti állam küzd az egyenlőtlenségek ellen, emellett biztosítja, hogy a gazdaság tisztességesen és demokratikusan működjön, a sokak érdekét szolgálva, szemben az orbáni Magyarországgal, amelyen kizárólag a fent lévő kevesek érdekét veszi figyelembe a hatalom. Az új, európai modern jóléti államban a keményen dolgozó embereket méltányos jövedelmekben fogjuk részesíteni, igazságossá tesszük a közteherviselést, a közmunka helyett a megélhetést biztostó munkahelyeket hozunk létre. Mindenki számára ingyenessé tesszük az alapszolgáltatásokat, a társadalom perifériájára szorult gyermekek számára megteremtjük az esélyt egy jobb életre, és felszámoljuk az Orbán Viktor és bandája jóvoltából jelenleg súlyos problémát jelentő gyermekszegénységet. Mindezek mellett garanciát biztosítunk az emberhez méltó megélhetésre és lakhatási viszonyokra, a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolása érdekében pedig érvényesítjük az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét.

1. Megemeljük a béreket! Törvényben garantáljuk, hogy az adózás utáni minimálbér elérje a mindenkori létminimum szintjét, ezt minden munkavállaló megkapja a munkaidő arányában, a közmunkások is. Ideje, hogy ne csak túlélni, hanem élni is lehessen a fizetésből!

2. Megvédjük a munkahelyeket! A kis- és közepes vállalatok érdekében a foglalkoztatottak számától függő, sávos munkaadói járulékfizetési rendszert vezetünk be, mentesítve őket a minimálbéremelés terhe alól, csökkentjük a hátrányos helyzetű térségekben működő munkaadók terheit.

3. A leggazdagabbaknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk! A havi egymillió forintot meghaladó jövedelmekre magasabb második személyi jövedelemadó kulcsot vezetünk be. A százmillió forint feletti vagyonok öröklésére 1 százalékot meg nem haladó illetéket kell majd fizetni.

4. Egyenlő munkáért egyenlő bért! Megszüntetjük a nők bérhátrányát. Bevezetjük, hogy vita esetén a vállalatoknak kelljen bizonyítaniuk azt, hogy azonos munkáért azonos bért adnak a nőknek.

5. Védőhálót a családoknak! Bevezetjük a feltételes családi minimáljövedelmet.

6. Egyetlen gyermek sem aludhat el korgó gyomorral! Minden rászoruló gyermeknek napi háromszori ingyenes étkezést biztosítunk. Harmadával, az egyedülálló szülők esetében 50 százalékkal emeljük a családi pótlékot.

7. Egyetlen családot sem hagyunk világítás, víz és fűtés nélkül! Ezért ingyenes közmű-minimumot vezetünk be. Minimális mennyiségű víz, gáz, áram és internet minden háztartás számára ingyenesen elérhető lesz.