Európai egészségügyet

A Demokratikus Koalíció olyan szakminisztérium által irányított egészségügyi ellátórendszert akar, amely hatékonyabb és gazdaságosabb működésével hozzájárul a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött évek növekedéséhez. Az egészségügy legkritikusabb kérdése ma az, hogy a forráshiány és az orvosok valamint a szakdolgozók növekvő hiánya immár alapjaiban veszélyezteti a lakosság ellátását. Ezen a helyzeten azonnali forrásbevonással, az egészségügyi dolgozók bérének érdemi emelésével kell javítani. Hallatlan, hogy Orbánék a saját gazdagodásukra és urizálásukra verik el a magyar adófizetők pénzét, miközben a kórházakban nincsenek biztosítva az emberhez méltó körülmények, hosszú órákat kell várni a sürgősségi ellátásra, hiányoznak a megfelelő műszerek, patkányok szaladgálnak a betegek között, szétesnek az épületek, többnapos holttest fekszik a mosdóban, és minden korábbinál több ember hal meg kórházi fertőzésekben. Sok ezer orvos és ápoló hiányzik a magyar egészségügyből, az egészségügyi kiadások terén pedig az EU-n és az OECD országokon belül is a sereghajtók között foglalunk helyet. Soha nem látott hosszúságúak a várólisták, jelenleg is több, mint 27 ezer ember vár műtétre. Hazánk egészségügyi ellátórendszere jelenleg lélegeztető gépen vegetál, ugyanakkor mindennél nagyobb szükség lenne a kórházfejlesztésre, az egészségügyi dolgozók megbecsülésére, megfelelő társadalombiztosítási rendszerre, azonnali forrásnövelésre, a betegjogok megfelelő érvényesítésére, a hatékony prevencióra és az egészségtudatosság hangsúlyozására. A Demokratikus Koalíció kiemelten kezeli ezeket a problémákat, és megfelelő odafigyeléssel fogja megállítani a magyar egészségügy lecsúszását. Felszámoljuk az emberhez méltatlan viszonyokat, mert a magyar emberek egészsége és gyógyulása számunkra mindennél fontosabb.

Aki beteg gyógyulhasson! (szakpolitikai füzet)

A Demokratikus Koalíció által támogatott egészségügyi minimum

1. Megszervezzük az általános és kötelező társadalombiztosítást.  A társadalombiztosítás keretében előre meghatározott, mindenki számára azonos feltételekkel elérhető szolgáltatásokat nyújtunk. Aki meghatározott időn belül nem kapja meg az állami egészségügyben az ellátást, az a társadalombiztosítás költségén vehet majd igénybe magánellátást.

2. Átvállaljuk a kórházak adósságait, és első lépésben másfélszeresére növeljük, majd minden évben 15%-kal emeljük az orvosok és az ápolók bérét.

3. Többlettámogatással megoldjuk, hogy minden körzetben biztosított legyen az alapellátás.

4. Kétszeresére növeljük a CT és MRI berendezések számát, és egy hétre csökkentjük a vizsgálatra való várakozás idejét