Európai Fővárost Magyarországnak!

Budapest Magyarország fővárosa és egyben legnagyobb városa, ahol közel 1,8 millió lakos, tehát az ország össznépességének csaknem egyötöde él, emellett kifejlett és nagy kiterjedésű agglomerációval rendelkezik. Ez Magyarország politikai, gazdasági, igazgatási, kulturális és fejlődési központja, amely saját agglomerációjával együtt töltheti be a főváros és egy európai nagyvárosi térség szerepét. Ugyanakkor Budapest önállóságát, vagyonát és intézményeit a fideszes városvezetés feláldozta Orbán Viktor kedvéért, ezért kormányváltás után szükség van a budapesti önkormányzatiság helyreállítására és a megfelelő források visszajuttatására. Az új fővárosi önkormányzat feladata lesz a Budapesten élők mindennapjait megkönnyítő modernizáció, városfejlesztés, az élő közösségek, európai kulturális kapcsolatok helyreállítása. Budapestet zöld fővárossá kell tenni, és energiaellátását egyre inkább az újenergiákra kell alapozni. Budapest a Duna fővárosa, amelyet a Demokratikus Koalíció felszabadít a Fidesz hatalma alól, európaivá tesz, és nem hagyja, hogy továbbra is a „bűnös város” legyen.

1. A Budapestet érintő feladatokhoz és az agglomerációs szerephez sajátos, markáns hatásköröket és megfelelő forrásokat biztosítunk, emellett a Fővárosi Közgyűlést közvetlenül választott testületté alakítjuk.  

2. A budapestiek alapvető létfeltételeihez nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat, valamint a főváros és az agglomeráció lakosságának mozgatását biztosító közösségi közlekedést tisztességes, kiszámítható módon fogjuk működtetni.

3. Budapestet nyitott és dinamikus nemzetközi nagyvárossá tesszük, amelyben megvalósítjuk a kultúra függetlenségét, illetve a kulturális fesztiválok, a kulturális intézmények, az alternatív kulturális színterek és az alkotóközösségek támogatását.

4. Magyarország fővárosát zöld várossá tesszük, amelyben kiemelt szerepet kap a zöldterületek kiterjesztése, a környezetbarátság és a megújuló energiaforrásokra való folyamatos átállás.

5. Budapestet a turisták számára vonzó, nemzetközi rendezvényeknek is otthont adó, multikulturális várossá tesszük, amely a magyarok számára is lehetőséget biztosít arra, hogy Európa nagyvárosait és csomópontjait gyorsan és kényelmesen érhessék el.