Európai nyugdíjakat

Európai nyugdíjakat

…hogy egy végigdolgozott életpálya után tisztességesen meg lehessen élni a nyugdíjból!

 

Az idősebb generációk jólétének és anyagi helyzetének egyik kulcskérdése az öregségi nyugdíjrendszer. Éppen ezért ennek biztonságos működése és hosszú távú finanszírozhatósága alapvető társadalmi érdek. Magyarországon jelenleg nagyjából kétmillió nyugdíjas él, akik az életük során végzett munkájukkal hozzájárultak hazánk építéséhez. Az Orbán-kormány nyugdíjpolitikája azhonban megrendítette a nyugdíjrendszer iránti társadalmi bizalmat. A nyugdíjasok nem érzékelik, hogy az emelések valóban biztosították nyugdíjuk értékállóságát, az aktív korúak pedig úgy látják, nincs garancia arra, hogy befizetéseik fejében a későbbiekben méltányos ellátásban részesülhetnek. Jelenleg 110 ezer forintra rúg az átlagnyugdíj havi összege, azonban a közel kétmillió nyugdíjasnak a fele kevesebb, mint havi 100 ezer forintból él. Elfogadhatatlan, hogy egy keményen végigdolgozott élet után idős honfitársaink nem tisztességes nyugdíjra, hanem csak megaláztatásra számíthatnak Orbán Viktor és bandája Magyarországán. Az idősebb generációk méltányos nyugdíjemelést és nyugdíjkorrekciót érdemelnek, nem pedig azt, hogy Orbánék csak bizonyos helyeken elkölthető Erzsébet-utalványokkal szúrják ki a szemüket. Emellett minden rászorulónak biztosítani kell az időskori gondoskodást, azokat a rokkantnyugdíjasokat, korkedvezményes nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjasokat pedig, akiket Orbánék megkárosítottak, méltányossági alapon kárpótolni kell. Ugyanakkor garantáljuk azt, hogy a magyar munkavállalók befizetéséből a magyar nyugdíjasok kapjanak nyugdíjat.

1. Megbecsülést az időseknek! Újraindítjuk a nyugdíjkorrekciós programot a méltatlanul alacsony nyugdíjak felzárkóztatására, hogy minden nyugdíjas számára rendelkezésre álljon legalább a megélhetéshez szükséges minimum. Rugalmassá tesszük a nyugdíjkorhatárt.

2. A nyugdíjasok is részesüljenek a gazdasági növekedésből! A gazdaság, a jövedelmek bővülése esetén a nyugdíjakat az infláció felett fogjuk növelni. Garantáljuk a nyugdíjaknak az időskorúak fogyasztásához kötődő értékállóságát.

3. Kárpótoljuk az Orbán-rendszer nyugdíj-károsultjait! Felülvizsgáljuk a rokkantnyugdíjak méltánytalan átalakítását, helyreállítjuk a korábban nyugállományba vonult fegyveres és rendvédelmi dolgozók és a hasonló helyzetű más csoportok törvénnyel védett nyugdíjas státuszát.

4. A legkiszolgáltatottabbaknak is jár a törődés! Valamennyi rászorulónak megteremtjük az otthoni és az idősotthoni ápolás, illetve szükség esetén az ápolási osztályon való ellátás feltételeit.

5. Megállítjuk az ételpazarlást! Ami valakinek felesleg, az másnak egy ebéd. Civil szervezetekkel megszervezzük az “Országos Élelmiszerbank” rendszerét, amely gondoskodik az élelmiszerfelesleg rászorulókhoz való eljuttatásáról.