Európai oktatást

A Demokratikus Koalíció szerint az iskola szóljon a gyerekeinkről. Szabad, nyitott, gyerekközpontú közoktatást szeretnénk, ami arra épül, hogy minden gyerek jó valamiben. Felszabadítjuk a tanárokat a felesleges adminisztrációs terhek alól, hogy tényleg csak a gyerekeink fejlődésére kelljen figyelniük. Megszüntetjük a diákok hatalmas mennyiségű tananyaggal való túlterhelését, felesleges olyan dolgokat bemagoltatni velük, amit pár másodperc alatt elérnek az interneten. Nem tízkilós iskolatáskákra van szükség, hanem arra, hogy a gyerekeink nyelveket beszélő, a modern világban eligazodni képes, gondolkozó fiatalokként hagyják el az iskolapadot. Ennek érdekében fokozatosan megteremtjük a kéttannyelvű képzés feltételeit, valamint minden tanulónak laptopot, tabletet adunk, és digitálisan elérhetővé tesszük a tananyagokat. Külön programokat indítunk a hátrányos helyzetű gyermekek esélyeinek növelésére már kisgyermekkortól. Természetesen megszüntetjük az oktatást tönkre tevő KLIK-et, mert az önkormányzatoknak és a helyi közösségeknek kell dönteniük az iskoláik fenntartásáról. A DK szerint minden gyereknek jár az esély a továbbtanulásra! Ezért megnyitjuk az egyetemek kapuit, mindenki számára tandíjmentes lesz az első két szemeszter, így minden hallgatónak egy éve lesz bizonyítani.

A Demokratikus Koalíció által támogatott Oktatási minimum

1. Szabad, nyitott, gyerekközpontú közoktatást teremtünk, felszabadítjuk a tanárokat a felesleges adminisztrációs terhek alól, megszüntetjük a KLIK-et.

2. Létrehozzuk a jövő iskoláit! Általánossá tesszük a kéttannyelvű közoktatást. Minden tanuló közoktatást. Minden tanulónak laptopot, illetve tabletet adunk, minden tananyagot digitálisan elérhetővé teszünk. Megszüntetjük a kötelező hit- és erkölcstan-oktatást.

3. Visszaállítjuk a 18 éves tankötelezettséget, erős alapképzést és rugalmas szakmai képzést biztosítunk a szakképzésben.

4. Kitárjuk az egyetemek kapuit, jelentősen emeljük a felvehető hallgatók számát. A jelenlegi igazságtalan tandíjrendszer helyett ingyenessé tesszük a főiskolák és egyetemek első két félévét. A jól teljesítő hallgatók ösztöndíja jelentősen meg fogja haladni a tandíjukat.