Okos Magyarországot!

Az elmúlt években a gazdasági növekedés szinte kizárólag az Európai Uniótól kapott pénzeknek volt köszönhető, ezért a kormányváltás után meg kell teremtenünk a valós és tartós gazdasági növekedés stabil alapjait. A Demokratikus Koalíció felismerte, hogy csak az új energiafajták felhasználásnak növelésével biztosíthatunk Magyarországon megtermelt, olcsó energiát a magyar háztartásoknak és vállalkozásoknak, és így teremthetjük meg új munkahelyek tízezreit. Mindez lehetőséget biztosítana arra is, hogy felmondjuk az orosz függőségbe taszító és energetikailag sem kifizetődő Paks II. beruházás hitelszerződését, magát a beruházást pedig leállítsuk. Ugyanakkor mindez nem elég. Ahhoz, hogy versenyképesek maradhassunk, meg kell teremteni a tudásalapú, okos gazdaság feltételeit. Olyan foglalkoztatáspolitikára van szükség, amely elsősorban az okos gazdaságok kiemelt területein teremt munkahelyeket, összhangban áll az oktatás-, a gazdaság- és a szociálpolitikával, anyagi biztonságot garantál, felszámolja a munkanélküliséget és visszavezeti a produktív piaci munkahelyekre a munkaerőpiacról kiszorultakat. A sikeres átalakuláshoz meg kell valósítani a digitális rendszerváltást, azaz a digitális technológia elterjesztését az élet minden területén. Magyarország versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen a széleskörű innovációba és a kutatás-fejlesztésbe való befektetés. Az innováció elengedhetetlen a jelenleg drasztikus állapotban levő mezőgazdaságban is.

Agrárium (szakpolitikai füzet) 

Energia (szakpolitikai füzet)

E-Magyarország (szakpolitikai füzet)

1. Egymillió háztartási nap- és szélerőművet hozunk létre, megújuló energiára állítjuk át a távfűtési rendszereket, támogatjuk a panelek, családi és bérházak energiatakarékos korszerűsítését.

2. Leállítjuk a Paks II. beruházást.

3. Törvényben rögzítjük az internet-hozzáférés alapjogát. Bevezetjük az internet-alapú népszavazást, választást és közigazgatási ügyintézést.

4. Az ország versenyképességét a tudásra, kutatásra és fejlesztésre alapozzuk.