Orbán Magyarországa

Orbán Magyarországán nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek. Több, mint félmillió gyerek szegénységben él, és sokezer gyerek éhezik. Az elmúlt években nem nőtt a családi pótlék és nem nőttek a szociális ellátások sem. Hatalmasra nőtt a dolgozói szegénység, ma minden tizedik munkavállaló szegénységben él. A magyarországi megélhetési gondok miatt az elmúlt években félmillió honfitársunk távozott Nyugat-Európába, de a kormánynak csak a határon túli magyarok szavazatainak megvásárlása a fontos.

Az életüket keményen végigdolgozó nyugdíjasokat megalázza az Orbán-kormány, nagyjából egymillió magyar nyugdíjas juttatása nem éri el a havi 100 ezer forintot. Közben Orbánék tűrik, hogy ukrán állampolgárok csalással akár 300 ezer forint nyugdíjat is kapjanak. A kormány minden évben alábecsüli az inflációt, hogy párezer forintos emelést vessen oda a nyugdíjasoknak. Mindezek tetejében Orbánék 2010 után egymillió korengedményes, korkedvezményes és rokkantnyugdíjast taszítottak ki a nyugdíjrendszerből.

Orbán Magyarországán leépítették az egészségügyet, 5 év alatt 300 milliárd forintot vontak ki az egészségügy finanszírozásából. Sokezer ápoló, háziorvos és szakorvos hiányzik ma Magyarországon, sokan külföldre mennek dolgozni. A kórházi körülmények katasztrofálisak, hiányoznak az alapvető berendezések és eszközök, egyre hosszabbak a várólisták és sokan halnak meg kórházi fertőzésekben. Az egészségügyi kiadások GDP-hez viszonyított aránya tekintetében Magyarország az Európai Unió országai és az OECD-országok között is a sereghajtók között van.

Orbánék tönkretették az oktatási rendszert. Egyre kevesebb gyerek tanulhat Magyarországon, csökken az érettségizők száma, és egyre kevesebben kerülhetnek be a felsőoktatásba. A PISA-felmérés szerint a magyar diákok teljesítménye folyamatosan romlik. Az iskolák világnézeti semlegessége sérül, az egyházi fenntartású intézmények jóval nagyobb támogatásban részesülnek, mint a nem egyházi fenntartásúak.

Az Orbán-rendszer nyíltan szembefordul a jogállam, a demokrácia, a szolidaritás és az emberi jogok közös európai uniós értékeivel, mára hazánk teljes jogú EU-tagságát is veszélybe sodorta a rezsim. Magyarországgal szemben indítják a legtöbb eljárást az EU-s pénzek eltüntetése miatt, hazánk nyújtja az európai régió egyik legrosszabb emberi jogi teljesítményét. Orbán keleti diktátorokkal kokettál, a letelepedési kötvények árusításával pedig bűnözőket és terroristákat enged be hazánk és az Európai Unió területére.

Orbán Magyarországán nem a jövő, hanem az múlt gazdaságát építik. A kormány a Paks II. beruházással drága és veszélyes technológiát hozott hazánkba, a környezetvédelmet és a hulladékgazdálkodást viszont elhanyagolja. A mezőgazdasági termelés nem nő, elvesztegetjük egyik legfontosabb erőforrásunkat. Az innovációra fordított GDP összege messze elmarad az EU-s átlagtól, óriási mértékű a digitális írástudatlanság.  

Az egész országot elborította a  korrupció, a trafikokat, a kaszinókat, a földeket és a közbeszerzéseket a hatalom a fideszes haveroknak játszotta át. A Transparency International szerint Magyarország a harmadik legkorruptabb uniós ország. Ugyanakkor a kormány, megpróbál elnyomni mindenféle ellenőrzést, a szabad sajtót és a civil szervezeteket.

Budapest önállóságát, vagyonát és intézményeit a Fidesz elvette, a fővárosi közgyűlés választásának szabályait pedig a nekik kedvező módon alakították át Orbánék. A 3-as metrót hagyták életveszélyessé válni, a BKV teljesítménye egyre jobban romlik. A fővárosban nagy a zajterhelés, kevés a zöldterület és a kerékpárút, hiányoznak a környezetet jobban kímélő közlekedés feltételei és rossz állapotúak az árvízvédelem művei.

Orbánék koncepciós perekben ítélik el a politikai ellenfeleiket, emellett üldözik korrupció és az antidemokratikus légkör ellen szót emelőket. A Freedom House legfrissebb jelentései szerint Magyarország az EU legkevésbé demokratikus országa. A fideszes többség kénye-kedve szerint módosít törvényeket, a nemzeti intézmények nem függetlenek, nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere, a politikai verseny pedig erősen korlátozott.